17.4.2017

Pohjatutkimus

Palataan ajassa taaksepäin viime kesään, joilloin tontillamme tehtiin pohjatutkimus ja pintavaaitus. Tällöin poikkeuslupahakemus tontin tehokkuusluvun korottamiseksi oli jo sisällä ja halusimme tehdä pohjatutkimuksen projektin alussa, koska haaveissamme oli kellarin rakentaminen. Lähes kaikilla naapureilla on kellarit, eikä tietääkseni missään ole tehty paalutuksia. Oletimme kellariperustuksen mahdolliseksi, jopa helpoksi.


Monitoimikaira




Kesäkuun alussa ajattelin että meillä alkaa olla kiire tutkimuksen kanssa, joka nyt ajateltuna tuntuu lähinnä huvittavalta. Myös pohjatutkimusta tekevillä yrityksillä tuntui olevan kiire ja lisäksi kellarikohteeseen vaadittavan pohjavesiputken poraus oli liikaa joillekin yrityksille. Lopulta ainoastaan Uudenmaan Pohjatutkimus Oy:n tarjous täytti kaikki vaatimuksemme, joten valintamme päätyi heihin. Heiltä sain asiallisen tarjouksen todella nopeasti, ja olin kuullut heistä etukäteen positiivista palautetta. Ainoa yllätys oli, että seuraava vapaa aika oli yli kuukauden päässä, joten meidän täytyi vain odotella.

Kairaus ja pintavaaitus käynnissä
Kauniina heinäkuisena päivänä, jolloin pohjatutkimus oli sovittu aloitettavaksi puoli yhdeksän aikaan aamulla, saavuimme tontille täsmällisesti sovittuna ajankohtana. Tällöin Uudenmaan Pohjatutkimuksen peräkärry oli jo pysäköitynä kadulle ja kaksi kaveria oli täydessä työn touhussa. Toinen hoiti kairauksia ja toinen pintavaaituksia. Nämä ammattimiehet eivät turhia höpisseet, vaan tekivät sitä mitä oli tilattu.

Kairauksia tuli tontille 7 sekä pohjavesiputki. Kairaukset oli tehty muutamassa tunnissa ja pohjaveden pinnan mittaus jonkin ajan kuluttua kairauksesta. Tosin raportin mukaan pohjavedenpintaa oli käyty mittaamassa parina päivänä tämän jälkeenkin.

Pintavaaituksia tuli monta pistettä omalta ja naapurienkin tonteilta. Pintavaaitukset kestivät yllättävän kauan ja vasta iltapäivällä peräkärry sekä työmiehet olivat poistuneet - mitään sanomatta - tonttimme edestä.



Siinä meni marjapuskat

Tulokset

Kolme päivää tutkimusten jälkeen sähköpostiini kilahti raportti. Raportin mukaan kaivuuta ei saa ulottaa tason 14.0 alapuolelle, vaikka maanpinta oli vain noin 1-2 metriä tuota tasoa korkeammalla. Siis mitä? Kovin matalaksi jäisi kellari...

Pohjaveden korkeus oli kuitenkin tasolla 12.89, joten tiedustelin raportin lähettäjältä olisiko kellari silti mahdollinen ja olisiko kaivuuta mahdollista ulottaa syvemmälle.

Sain tietää että tärkeintä on, että pohjaveden tasoa ei alenneta pysyvästi. Kuitenkin mikäli kaivuu ulotetaan tasoa 14 syvemmälle, kasvaa maan häiriintymisriski pohjaveden takia.


Tontti rullalla

En ollut koskaan kuullutkaan häiriintyneestä maaperästä. Jos maata häiritsisi kaivamalla ja tärinällä, voisi maa menettää kantavuutensa. Tämä saattaisi tarkoittaa paalutusta ja joidenkin lähteiden mukaan vaikuttaa maaperän kantavuuteen jopa laajemmallakin alueella.


Selvittelin asiaa olemalla yhteydessä useaan maaurakoitisjaan ja kellaritoimittajaan. Kellarin hinta-arvio jäi silti varsin epämääräiseksi joistakin kymmenistä tuhansista joihinkin satoihin tuhansiin. Kukaan ei uskaltanut ottaa juuri minkäänlaista kantaa maaperän kantavuuteen ja kellarirakentamisen epävarmuus kasvoi meille liian suureksi.  Päätimme siis jättää maaperän rauhaan. Ilman kellaria perustus olisi kuitenkin melko helppo.

Kellarin poisjäänti muutti suunnitelmiamme jonkin verran ja talostamme on tulossa nyt alkuperäisiä suunnitelmia pienempi. Tuolloin ei auttanut kuin aloittaa suunnitelmat uudelleen - nyt kompaktina maan päälle.

2 kommenttia:

  1. Ennen vanhaan ei varmaankaan tuollaisesta häiriintymisestä edes tiedetty yhtikäs mitään. Ilmankos uusissa taloissa harvoin kellari tiloja onkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, aika erikoiselta se tuntui varsinkin kun kaikilla naapureilla taitaa kellari olla. Päädyttiin kuitenkin valitsemaan helpompi tie ja jättämään maaperä rauhaan.

      Poista